Vánoční chody v Itálii (Město Fano - region Marky)
Piatti di Natale italiani (Fano – Marche)
Italská vánoční kuchyně se liší od české nejen kaprem, ale i ohromnou různorodostí. Projet Itálií od severu k jihu, od východu k západu - všude bude jídlo jiné. I v samotném regionu, v samotném kraji. Není rodiny, která připravuje stejný oběd jako rodina od vedle. K večeři 24. je zvykem jíst ryby, 25. k obědu maso.
24 – Cena di Vigilia
Večeře
Předkrm: opečený chléb s máslem a lososem
Antipasto: crostini con burro e salmone
První chod: špagety s plody moře
Il primo: spaghetti ai frutti di mare
Druhý chod: ryby treska a kanic se zeleninou
Il secondo: baccalà e branzino con contorno di verdure
Dezert: sýry, saláty, ovoce, hroznové víno, italská vánočka panettone, pan d'oro
Dessert: formaggi, insalata, frutta, uva, panettone, pan d'oro
Potom se hrála tradiční slavnostní stolní hra tombola
Gioco a tombola
Půlnoční mše
La messa di mezzanotte
25 – Pranzo
Oběd
Předkrm: opečený chléb s máslem a lososem, obložená mísa se salámem, šunkou a sýry
Antipasto : crostini con burro e salmone, affettati di salumi, formaggi, prosciutto
První chod: vývar s těstovinovými taštičkami plněné masem cappeletti (náplň ze tří druhů mletého masa)
Il primo: brodo – cappelletti in brodo
Vařené maso se zeleninou
Lesso con insalata (bollito)
Druhý chod: pečené maso s omáčkou z rajčat a vína, s vařenou zeleninou (řepa), hranolky
Il secondo: pasticciata, la carne fatta con un sugo di pomodoro e vino con verdura cotta (barbabietole), patatine al forno
Dezert: Máslový koláč, italská vánočka panettone, pan d'oro, ovoce
Dessert: torta al burro, panettone, frutta, caffè
Káva
Caffè
Nakonec přípitek, k tomu sladké
Alla fine brindisi con dolce
Potom se rozdávaly dárky
I regali dopo il pranzo
26 – Pranzo
Oběd
První chod: houbové rizoto
Il primo: risotto con funghi (porcini secchi e champignon)
Káva
Caffè
Typická jídla v Markách:
ryby – pesce
bramborové gnocchi - gnocchi di patate
lasagna (vincesgrassi) – zapečené lasagne
cappelletti, ravioli – těstovinové taštičky plněné masem
fazolová polévka – minestra con fagioli
pasticciata – pečené maso
arrosti – pečeně (porchetta marchigiana – pečené sele na rožni)
pane marchigiano non salato – chléb bez soli
dezertní víno visciolato – z višní a hroznů
Žádné komentáře:
Okomentovat